HEVONEN JA MINÄ


Photo: Jari Setälä

Useimpien pikkutyttöjen tapaan ihailin aina hevosia ja haaveilin ratsastuksesta. Äidilläni ei kuitenkaan ollut mahdollisuuksia toteuttaa haavettani ennen kuin murrosikäisenä pääsin yhdelle ratsastusleirille. Mutta siihenpä hevosharrastukseni sitten tyssäsikin.

Uudelleen pääsin tekemisiin hevosten kanssa, joskin etäisesti, kun niitä alkoi pikkuhiljaa siunaantua veljeni perheeseen (muistaakseni noin neljä kappaletta tällä hetkellä). Vein myös pikkupoikaani turkulaiselle tallille ratsastamaan shetlanninponeilla. Jollakin tällaisella kerralla rohkenin aivan viattomasti kysyä tallin työntekijältä, voisinko minäkin joskus kokeilla ratsastamista. Sisuni valahti kuitenkin polviin saamastani palautteesta! Nuori tyttö katsoi minua hyvin hitaasti alta kulmain ja sanoi viimein pitkähkön tauon jälkeen: ”Niin, voisihan sitä ehkä vanhempanakin kokeilla...”

Tämän jälkeen tajusin, että ainoa todellinen mahdollisuuteni päästä ratsastamaan olisi ostaa kallis matka Islantiin ja osallistua pienehkölle hevossafarille – sinne otetaan maksavat asiakkaat laidasta laitaan! Ollessani Islannissa vuonna 2000 olinkin jo osallistumassa, mutta raju myrsky kyseisenä päivänä sotki suunnitelmat.

Tästä Islannin-haaveestani en ole toki vieläkään luopunut. Olen kuitenkin löytänyt lähistöltä vielä parempaa, eli Centered Riding-opetusta tarjoavan tallin, jonne varttuneempikin väki toivotetaan tervetulleeksi. Omasta pyynnöstäni saan aluksi mahdollisimman perusteellisesti tutustua hevosen sielunelämään. Minulla ei ole kiirettä selkään, ennen kuin olen harjoitellut tämän ison ja ihanan eläimen kanssa kommunikointia maasta käsin mm. picaderossa käyttäen hevoselle ainoaa oikeaa kieltä eli kehonkieltä. Aiheeseen tutustuminen on ollut minulle elämys. On vaikea käsittää, kuinka hevonen reagoi ihmisen mielentilaan sekä niin pieniin eleisiin, ettei niitä itse edes tiedosta tekevänsä. Tästä syystä hevosen sanotaan olevan ihmisen peili. Vieläkin suurempi elämys on ollut opiskelu rakkaan ystäväni irlannincob Billy Boyn avustuksella. Tällä nyt 11-vuotiaalla, Englannissa 8-vuotiaaksi asti niityllä laumassa eläneellä ruunalla on kerrassaan ihastuttava, vahva johtajahevosen persoonallisuus.

Linkkejä

Hevonkeidas erityistalli, Askainen
Tuire Kaimio
Centered Riding Suomessa
Centered Riding International
Klaus Ferdinand Hempfling

Internet-keskusteluryhmiä:
Hevostaito-Yahoogroup, suomeksi

Kirjoja:
Tuire Kaimio - Minna Tallberg: Hevosen Kanssa
Klaus Fredinand Hempfling: Dancing With Horses
(Myös ruotsiksi: Dansa Med Hästar)
Tom Dorrance: True Unity
Bill Dorrance: True Horsemanship Through Feel

Lehtiä:
Hevospolku

Takaisin sivun alkuun           Takaisin aloitussivulle

© 2007 - 2009 Honeywolf Airedales. All rights reserved.